Molusker, infektioner och annan skit

Häromdagen började jag få en finne på höger överarm. En sån där inbyggd historia under huden. Den blev större och större och började göra ont. Natten till tisdagen när jag var uppe med Linnea på toa gick den sönder och så jag klämmade ut vad skit som fanns där i och gick och lade mig med förhoppningen att nu skulle den torka ihop och bli mindre.
När jag vaknade morgonen efter var det röda inflammerade området större och det gick ett streck upp mot axeln ca 5-7 cm. Hade för mig att det kan vara ett tecken på begynnande blodförgiftning så jag ringde till sjukvårdsupplysningen.

Svaret från damen blev att jag omgående skulle kontakta min vårdcentral. Hon frågade om jag hade problem att andas eller kände mig yr eller hade feber. Inget av detta stämde in på mina symptom och hon fick mig att verkligen lova att jag så fort vi lagt på ringde min vårdcentral och åkte till akuten om jag fick problem med andningen.

Fick tid klockan 10. Doktorn kollade på armen och klämmade lite och började diskutera pencillin eller inte. Jag tog på mig tröjan igen och då ville han kolla en gång till för säkerhets skull och sedan en tredje gång. Han tyckte vi skulle avakta med pencillin men han skrev ut ett recept som ligger på apoteket så jag kan hämta ut det om det skulle bli värre.

Idag har det blivit bättre. Det röda strecket är nästan helt borta och ömheten också. Det enda som är kvar i samma styrka är mitt halsonda med huvudvärk. Känner mig rätt hängig men tacksam över att jag inte fick infektion i blodet.

Orsaken? Troligen en molusk som finns på armen ett par centimeter ifrån bölden. (för er oinvigda är det ett virus som ger små blåsor som är vanligt hos barn. Linnea har haft dem i ett par år och jag fick dem när hennes började gå över. Sådär lagom en månad innan bröllopet.)

IKEA

Söndag morgon... vad ska vi göra idag..? IKEA!

Sagt och gjort, vid frukostbordet bestämde vi oss för att dra iväg till IKEA och köpa serien Trofast till Albin som vi pratat om ett tag.
Väl framme fick vi sitta i kö ca 40-45 minuter in till parkeringen. Totalstopp och polisen var där och fick dirigera. När vi kommit in på varuhuset meddelade de att både polisen och vägverket var där och när vi åkte hem upptäckte vi att det var översvämmning på ett par ställen som ställt till det. Det gjorde väl inte saken bättre att man bygger om på IKEA i Bäckebol och att det var regnigt och grått för parkeringen var "knökafull".

Vi fick tag i NÄSTAN allt vi skulle ha och när vi kom till kassan hade de ju fått självbetjäning vilket var en nyhet för mig. Aldrig hört talas om att det fanns fanns på IKEA. Jag ställde mig i en vanlig kassa men det kom en anställd och frågade om vi inte skulle ta självbetjäning och berättade att de hade 2 personal där som hjälpte till. Det gjorde vi och det funkade bra.

Vi kom hem strax före kl 19, åt kvällsmacka direkt och sedan dusch och saga. Lite tvätt och uppackning av glas och annat som slank ner i IKEA-korgen.

Idag har jag skruvat ner Albins gamla skåp och lagt i bilen. Burit upp de nya hyllorna och monterat ihop dem. För en ovan och otränad kropp tar det en stund och lite möda men det var det helt klart värt. Skruvdragaren försökte jag mig inte ens på. Den råkar ju alltid var oladdad när man ska ha den...

Snabb sjuka

I torsdags kväll fick Albin feber och ont i örat så i fredags var vi hemma. Linnea fick också stanna hemma trots att hon var pigg. När jag ringde dagis sa de att det gick maginfluensa på hennes dagis så det var nog rätt beslut att låta henne vara hemma. Vi får det kanske ändå men det kan ju inte skada i alla fall.
Redan på fredag eftermiddag/kväll var febern över och på lördagen var det tre pigga grabbar här hela dagen och spelade fotboll, spelade WII (bowling, golf och boxning) och byggde med Lego hela dagen. Det var två trötta barn som kojsade på kvällen.

Begynnande öroninflammation?

Vid läggdags i kväll ville inte Albin ha någon saga. Han sa att han var trött. När jag läste för Linnea ropade han och sa att han hade ont i örat. Han var lite varm, men bara lite, så det fick bli lite filtar under madrassen och en alvedon. Han behövde den egentligen inte för feberns skull men jag tänkte att om öronvärken blir värre kan det vara bra om han får sova gott några timmar utan värk.
Nässpray hade vi ingen hemma så det får bli morgondagens inköp. Han har varit jättesnorig och tät i näsan en vecka så det kom väl inte som någon större chock direkt. Däremot har han varit pigg hela tiden.

När vi sa godnatt tittade han oroligt på mig och frågade:

"Vi kommer väl att kunna åka till Norge ändå"?

Det ska väl inte vara några problem för det är inte förrän på onsdag i nästa vecka.

Gymnastik och WII-kväll

På torsdagar har Linnea gymnastik i Råda skola, så även i dag. Hon och grannpojken åker dit ihop. Linnea har än så länge bara åkt med dem för grannpojken vill inte gärna åka med oss ännu. Det kommer väl med tiden när han lärt känna oss lite bättre. Det får ta den tid det tar. Idag har han i alla fall varit inne och lekt med Linnea en stund så det går framåt.

Samtidigt som Linnea åkte iväg kom två kompisar till Albin. En klasskompis från kvarteret brevid och en grannpojk som är jämngammal med Linnea. Vi drog bort soffa och bord så fick det bli WII-eftermiddag efter de varit ute och spelat fotboll. De hann prova både tennis och golf och bestämde att de ska fortsätta i helgen.

Undertecknad passade på att städa och tvätta lite. Man sänker helt klart kraven på städning när man är själv men snabbstädning av badrummen fick det i alla fall bli. Det kommer ju en del kiss utanför toaletten emellanåt med två små gangstrar i huset.

Krumelur-Kajsa

I måndags var jag och barnen på BR och de fick köpa leksaker för sin veckopeng. Linnea köpte en "Krumelur-Kajsa". Det ser ut som en liten insekt som man sätter pennor i så ritar den mönster man kan färlägga. Barnen provade den för första gången igår och de (vi) ritade som aldrig förr. Inget bolibompa och inga protester för det utan bara ritande. Är nog dags att köpa nya pennor snart.

Tomas till Tjeckien

Ja, då har Tomas åkt till Tjeckien i tre veckor. Han ska vara med och hjälpa tjeckerna att plocka isär en katapultstol (kanske till och med var två, jag vet inte så noga). Det tar tydligen lång tid att plocka isär den. Kontrollera alla delar så de inte är skadade eller slitna och sedan sätta ihop det igen.
Jag måste tillstå att jag är lite avundsjuk på honom som får åka dit och leva ett glassigt liv igen och framför allt träffa alla våra vänner. Ja, ja sån´t är livet. Vi får hitta på lite eget mys här hemma.

I lördags var Tomas farmor och hälsade på och barnen fick en försenad födelsedagspresent. De fick var sin peng och Albin blev helt lyrisk och räknade snabbt ut hur många pokemonkort han kunde köpa för dessa. Albin hade nämligen inga pokemonkort när vi flyttade hem och alla hans kompisar har många så det stod högt upp på önskelistan. Jag lovade att vi skulle åka till affären och köpa det på måndagen (igår) så det gjorde vi. Linnea köpte en maskin som ritar mönster som man sedan kan färglägga.

Badhuset

I onsdags var jag och barnen i badhuset för att bada. De har båda pratat om "bläckis" vilket var en rutchbana utformad som en bläckfisk ner i vattnet i barn och bebisbassängen. De lekte båda helt hysteriskt i närmare en timma och var ändå mycket besvikna när vi skulle åka hem. Albin simmade ingenting förutom under vattnet. Han kunde nämligen inte simma när vi badade i somras. Efter badet stod vi och tittade på de olika märkena man kan ta. Mest för att jag skulle försöka få honom intresserad av att lära sig. Han är nämligen typen som inte gillar att träna på saker utan ska klara av dem med en gång. 

Dagen efter åkte han och badade med sin klass och när han kommer hem och jag frågar hur det gått säger han att han hoppat både från svikten och trean.
Varken jag eller Tomas trodde honom. Tyckte det lät långsökt att lärarna lät honom hoppa från hopptornet om han inte kan simma. Han stod dock fast vid sin version och meddelade stolt att han kunde simma runt hela barnbassängen och att det var lättare att hoppa från svikten för den var närmre kanten och man kom inte så djupt under vattnet.

Lite mer benägna att tro honom frågade jag om han tyckte det var tråkigt att han i stort sett var den enda i klassen som inte kan simma och på rent vres bestämt sig för att göra det. Då log han och sa ja.

Så vem vet. Han kanske kan simma. Det får bli frågan till lärarna på måndag.

Bästa tandläkarbesöket någonsin

För en dryg vecka sedan var jag på Mc Donalds med barnen och åt en sallad. Har väl inte så bra tänder för jag bet sönder en och ringde dagen efter till tandläkaren.
I går var det dags att gå till tankläkaren och jag var jättenervös. Inte för att det skulle göra ont utan för vad det skulle kosta. En släkting bet sönder en tand på vårt bröllop och det kostade 9000 spänn och jobbarkompisens kostade 3000 så jag hoppades på något där emellan.

När tandläkaren tittat på tanden trodde han att det skulle räcka med att slipa lite och det gjorde han till en kostnad av...
 0 kr!

Har man världens bästa tandläkare eller..?


Skolmöte med kommunen

I måndags kväll åkte jag iväg till Rudenschöldskolans aula för att gå på möte om skolans framtid i Råda. Det finns ett område i Lidköping som heter Råda och nedanför detta ligger Råda Mosse där vi bor. När vi flyttade till "ossen" fick vi veta att vi tillhörde Råda skola så där började Albin i augusti i år. Nu visar det sig att det är så många barn födda -03 och senare att de inte får plats på Råda skola.

Kommunen och politikerna har idagsäget fyra förslag:

 -Att bygga ut Råda skola
 -Att ändra upptagningsområdet (att skjutsa de elever som bor på landet till andra skolor)
 - Att låta "Mossebarnen" gå på andra skolor runt om i kommunen där det finns plats.
 -Att bygga om gamla komvux som ligger nära mossen.

Alla förslag har för och nackdelar och det förslag kommunen vill få igenom är att bygga om gamla komvux. Det verkar som de flesta föräldrar också tycker det är det bästa förslaget. Även jag tycker det även om det blir lite krångligt för just vår familj.
Albin kommer ju i vilket fall som helst att gå kvar på Råda skola. Linnea kommer då gå på gamla Komvux. Nackdelen är att det blir mycket skjutsande några år. Vi har det så idag och det tar nästan en halvtimma mer på morgonen och nästan en halvtimma extra på eftermiddagen bara att hämta och lämna. Skolavslutningar m.m. blir på 2 olika skolor samma dag och vi har en bil så det kommer bli lite extra krångel. Å andra sidan känns det fel om Linnea ska bo på "Mossen" och alla andra barn på "Mossen" går på Komvux och Linnea ska tvingas gå i Råda bara för att vi inte vill få mer jobb och krångel.

Vi har ju ett tag till att fundera men just nu känns det lite jobbigt även om jag samtidigt tror att det blir bra när vi väl är där. Det är sådant man gått och tänkt på när man bott i Tjeckien att det blir skönt att komma hem där man vet vart barnen ska gå, slippa skjutsa till olika ställen och så bir det inte så i alla fall.

Disco-bowling

I fredags hade vi fest med jobbet. Det var disco-bowling och mat med  en och annan rosa kägla. När den rosa käglan stod längst fram och man fick strike fick man presentkort på 30 kronor i baren/kiosken. Jag lyckades fixa en och fick ytterligare kuponger när mitt lag vann lagtävlingen. (Ni som känner till min bowlingtalang vet att jag förmodligen inte hade så stor del i segern men ändå...) En himla kul kväll och dagen efter var jag lite mer än hängig. På söndagen frågar min dotter:

"Mår du bra mamma?"
"Ja, jag mår bra"
"Är du frisk idag"?
"Ja, jag är frisk idag"
"Du hade nog ätit lite för mycket godis med dina jobbarkompisar"

Tjeckien-dag

Sedan jag kom hem från Tjeckien har jag sagt att trafiken är så lugn här i Sverige. Inga dumma omkörningar och annat tjafs. I morse kom den första tjeckomkörningen:

En bil kommer i hög fart på den gatan jag var på väg att svänga ut på. Lägger sig i vänster fil där man ska ligga om man ska svänga vänster men tji fick alla då han istället byter fil och kör rakt fram. Han ville bara göra en liten omkörning på morgonkvisten och kör i 60-70 i stan över heldragna linjer.

När jag är framme vid mitt jobb är det jag själv som kör "tjeckstilen". Missar parkeringsrutan helt och ställer mig så jag tar upp två rutor. Där skiljer det sig däremot, för när jag insett mitt misstag går jag tillbaka till bilen och flyttar den. DET hade aldrig hänt i Tjeckien.


Trött söndag

Det är inte bara ösregnet som konstant vräkt ner sedan i natt som gör att jag är trött idag. Igår åkte jag till badhuset med Josefin (jobbarkompisen som är mammaledig) och styrketränade. Märktes att jag inte tränat sedan maj månad. De hade renoverat och maskinerna var nya så det blev inte så effektiv träning utan mycket kolla maskinerna hur de funkar o.s.v. Trots det har jag en fantastisk träningsvärk idag. Till stor del beror det nog på att jag och Josefin inte träffats på länge och mitt skvallerbehov gick ut över stretchningen. Trots att jag är kvinna har jag svårt att göra två saker samtidigt.

När jag kom hem plockade jag ur kläderna ur våra fem garderober i sovrummet och skruvade ur alla skruvar som hyllplanen var fästa på, flyttade stängerna och organiserade om. Tomas började med maten (grynkorv, potatis och sås). Fick avbryta för att göra såsen, äta och sedan gjorde jag klart i sovrummet.

Efter det var det dags för bullbak. Först var det tre förväntansfulla barn som var med (grannpojken var med) men det slutade med att man stod ensam i köket medan barnen var hos kompisar och åt deras kanelbullar. Tjugo i fem på eftermiddagen slängde jag mig i soffan framför TV-n en stund innan det var dags att göra kvällsmat. Efter middag och ett glas vin var jag färdig för sängen men lyckades uppbringa lite energi för att sitta och småprata med Tomas medan barnen tittade på film.

Klockan 8 på morgonen idag ropade barnen att frukosten var färdig. Min kropp var som en sten. Jag är helt övertygad om att Tomas har monterat in magneter i golvet och mina kläder för det känns som hela min kropp trycks nedåt. Man börjar nog bli gammal, en dags aktiviteter kräver två dagars vila...

Kanelbullens dag

Förra årets kanelbulledag tillbringades på dagis i Tjeckien där vi bakade bullar till barnen. Det var en upplevelse att baka bullar utan utrustning. Inga bunkar, inga redskap, inga plåtar och  ingen ugn. Ganska nödvändiga redskap när man ska baka bullar kan tyckas. Vi lyckades dock med konststycket och de blev både goda och fina.

Årets bullar blev utan tvekan goda men såg ut som en blandning av gelehallon och lutande tornet i Pisa i formen. Barnen älskade dem och jag bara skrattade så resultatet blev nog lyckat ändå. Har tyvärr inga bildbevis.

Provsmakning

Vi ska köpa äpple och päronträd. Vet ej om det blir i höst eller i vår. Det beror på hur lång tid det tar innan vi kommer fram till vilken sort vi ska. Var på Lidens häromdagen och köpte äpplen och päron. Man kan nämligen köpa äpplen och päron till de sorters träd de säljer för att se hur de smakar. Kanske har man gjort så i alla tider men jag är novis på området så jag hade ingen aning och tycker det är genialiskt. Den enda svenska äpplesorten jag kände till innan igår var Ingrid Marie och det äpplet har jag tyckt illa om sen jag var liten.
Igår provade vi Belida, en ny sort som man inte har så mycket information om. Det smakade jättesött, nästan på gränsen till socker och en härlig syra. Mycket smaskigt. Idag ska jag prova Aroma. En klassiker har jag förstått, fortsättning följer...


Mamma Mia!

I torsdags eftermiddag ringde Josefin (jobbarkompis som är mammaledig) och frågade vad jag skulle göra på kvällen. Hennes "mammagrupp" skulle gå på Mamma Mia och en tjej hade fått förhinder. Självklart hängde jag på!

filmen var bra men kanske inte så bra som jag förväntat mig. När man hört av nästan alla man känner att den är superbra och läst i tidningar att det är det bästa i filmbranchen på många år så har man ju ganska höga förväntningar. Bra var den dock och absolut sevärd. Kom ideligen på mig själv med ett leende på läpparna. Jag har nog aldrig "lett" mig genom en hel film. Grät gjorde jag bara en enda gång. För er som inte vet så lipar jag till alla filmer. På Lejonkungen började jag böla efter 20 sekuner och slutade inte förrän filmen var slut.
Hur som helst, filmen var bra även om det kändes lite konstigt att se och höra Brosnan och Skarsgård sjunga.

RSS 2.0