Tungvrickare

Språket i det här landet är för oss svenskar ett problem. Dels har de andra bokstäver som tar lite tid att lära sig såsom bokstaven c med hake över. C uttalas normalt ts men med hake över låter det som sch. Dels är grammatiken svår vilket även "infödingarna" säger att de har problem med och sist men inte minst uttalet. Var ute på internet på en sida för att lära mig några ord och hittade dessa tungvrickare:

Vlk smrzl, zhltl hrst zrn.
Vargen frös, han hade svalt en handfull (grains). Är inte säker på vad grains är men det är engelska. Vad jag vet betyder wholegrain fullkorn på svenska så det kanske är korn!?

Strc prst skrz krk
Stick fingrarna genom halsen. (på c i ordet Strc ska det vara hake och uttalas sch.

Jag lovar på hedersord att jag har kollat stavningen. Den är rätt!

Vardag

I söndags var det min tur att gå på hockey igen och förmodligen min sista. Jag är portad! Inte av arrangörer och vakter utan av mina så kallade kompisar. Jag har varit där tre gånger och varje gång har de förlorat. Paul och Kevin kunde till och med tänka sig att sponsra min shopping bara jag höll mig borta. De tyckte jag skulle vara med och spela squash på söndagar istället. Jag berättade nämligen att jag börjat spela tennis och då tänkte de väl att här har vi en som är lätt att vinna över och kan stärka vår självkänsla lite! Jag tror nog att jag ska hålla mig ifrån squashen. Det är nog bättre att Tomas får fortsätta med det på egen hand.

I måndags trodde jag att det skulle bli en riktig tråk-dag med tvätt och städning men som en räddande ängel ringde Lotta som var ute på stan och frågade om jag kände för en fika. Hon köpte med sig lite gott och vi satt och pratade en timma eller två. Efter det fick det bli lite turbostädning och när Albin kommit hem från skolan (han har skolskjuts  några dagar i veckan) åkte vi till en affär för att titta på skidor till barnen. Vi hittade begagnat, med betoning på begagnat, för det var jättegamla skidor och pjäxor men barnen tyckte de var jättefina. Vi köpte skidor och pjäxor till Linnea och det samma plus stavar till Albin och totalt betalade jag 800 svenska kronor. Vi kollade hur mycket det skulle kosta att hyra skidor de tre gånger vi har planerat att åka i vinter och det skulle kosta ca 1500 svenska kr per barn. Dessutom fick jag träna på min tyska för det var det enda de pratade i affären förutom tjeckiska.
På kvällen var det pilates men jag hade slarvat med mat och dryck den dagen så det gick inget vidare. Blev yr och illamående.

Igår var jag slö och gjorde i stort sett ingenting. Handlade på förmiddagen och satt framför tv:n tills Albin kom hem klockan 13,15. Skrev ett par listor på packning att ta med till Pec. (skidresa nästa helg) På kvällen hade vi planeringsmöte med skolan och var ute och åt en god middag med ett glas vin till. När jag kom hem 20,45 åkte Tomas till Kutna Hora som ligger 45 minuter bort för att spela hockey. Det var lite trögt att få upp honom ur sängen i morse!

Idag har jag sprungit runt på stan för att boka klippning och vaxning av ben och i kväll kommer Jakob och Lukas hem ett par timmar medan deras föräldrar är på tjeckiskakurs.

Imorgon jobbar jag och på fredag ska vi ha Lillejulsfest hemma hos Ann-Marie och Boje.

Detta är nog en ganska vanlig vecka i min vardag. Jag får mycket frågor om vad jag gör på dagarna men det är svårt att svara på för man tycker att man är upptagen ganska mycket och inte har så mycket tid men det är svårt att ändå tala om vad man fördriver tiden med. Jag tror att man har ett helt annat tempo här nere, man gör saker mycket långsammare och låter saker ta tid. Hemma i Sverige har man så mycket att göra att allt man gör till vardags går i ett helt annat tempo och då hinner man med mycket mer på mindre tid!

Glögg, pepparkakor och clementiner

I morse (lördag är det idag) körde jag och barnen Tomas till tågstationen för han och "killarna" skulle in till Prag en heldag. Savolainen flyttar hem i december (han går i pension) och grabbarna skulle hitta på lite kul saker tillsammans med honom. 
Efter det drog jag och barnen vidare till utkanten av Prag för att gå på IKEA. Det tar ungefär en timma och en kvart att åka dit med bil. Hade inte så mycket att handla där egentligen men vid utgången har de en liten butik med svenska tuggbara saker. Godis, kakor, köttbullar, falukorv, kaviar, räkor, sill, pepparkakor, PEPPARKAKSDEG och GLÖGG! Listan kan göras lång men det vattnas så mycket i munnen när jag tänker på det så det är risk för kortslutning i tangentbordet.
En del av vår mat i Sverige har smaker som inte finns någon annanstans, jag kan inte säga att jag går dagligen och saknar detta men när jag väl kommer till IKEA och ser dessa varor så blir jag som tokig. Jag är som ett stort barn i en godisbutik. Jag går och pratar högt med mig själv och säger:
"Titta, åh, sådana här som jag längtat efter... och titta där borta... oj, kolla här" och mina ögon är stora som tefat.
När jag lugnat ner mig och ser folket runt omkring mig så ser jag att de också har ögon stora som tefat men att alla har uppmärksamheten på mig. De tror inte att man är riktigt klok.

Barnen skötte sig utmärkt på IKEA och även i djurbutiken vi var inne i efteråt. De har nämligen en affär i köpcentrat brevid med massor av djur för barnen att titta på, allt från apor till kaniner. Men det bästa av allt var ändå att efter en lång dag tända några IKEA-ljus och sitta framför TV:n med barnen, dricka glögg, äta pepparkakor och clementiner.


Dilemma

Vi svenskar har blivit inbjudna till en skidresa i slutet av januari. Mimmis hyresvärd jobbar på skolan där de svenska barnen går och de hade platser över i sin buss och undrade om det var några av de svenska familjerna som ville åka med. Jag och Albin anmälde oss och allt var frid och fröjd. Vi hade bara två dagar att fundera men vi tyckte inte att det var något att fundera på. Det är söndag-torsdag och det kostar 300 czk/dag och person i logi och mat (100 sek) och bussresan bara 200 czk.

Min tanke med att inte ta med Linnea var att få en mysig vecka med Albin och att han får åka skidor. Han har bara åkt två gånger tidigare och behöver en del fysik stöttning. Ska jag ta med Linnea som har stått på slalomskidor 1 dag och grät nästan hela tiden och inte åkte någonting så kommer jag få hålla i henne hela tiden och då kan jag inte hjälpa Albin och då kan ingen av dem åka skidor.

Vad jag inte tänkte på var att de andra familjerna också blev inbjudna så nu ska alla de andra barnen åka. Linnea får stanna själv på dagis medan alla andra barn är på skidresa. Det känns SÅDÄR!
De andra svenska barnen som går på dagis är för små för att åka skidor så de andra mammorna kan ta med sig båda sina barn. 

Jag har en fundering på om Linnea och Tomas i samma veva kan åka en helg till badhotellet i Liberec som lite kompensering men jag måste ju ändå berätta för henne att hon ska vara själv på dagis. (Hon tycker inte det är så kul att vara ensam svensk på dagis och brukar då gråta en skvätt när man lämnar henne).

Är det någon som har något bra tips så emottages detta tacksamt!


Utvecklingssamtal

Igår jobbade jag i skolan mellan 8,50 och 14,25. Hämtade Linnea på dagis och direkt hem för Tomas hade glömt nyckeln så han fick stå ute och vänta en liten stund. (Jag funderar faktiskt på att sno nyckeln ur hans ficka någon gång ibland. Eftersomdet var kallt att stå och vänta så han hade städat lite i trädgården för att hålla värmen...)

Väl hemma satte vi igång tvättmaskin, diskmaskin och sedan iväg till Mc Donalds för kvällsmat. 18,00 skulle vi på utvecklingssamtal hemma hos fröken Katarina. Linnea skulle vi lämna hos familjen Gustafsson som bor i Spojil i andra änden av Pardubice.

Utvecklingssamtalet gick jättebra. Albin klarar sig fint i alla ämnen. Det som kan vara lite kämpigt är att han inte har tålamod att hålla på hela lektionerna och så fort Katarina går iväg till någon annan elev så slutar Albin jobba eller börjar kladda i boken. Han har fortfarande ett stort behov av att leka och som tur är går det att kombinera. Dels för att det bara är 3 elever i klassrummet och dessutom  tycker Katarina att han leker tyst och bra och inte stör de andra eleverna. Med tanke på att Albin bara är 6 år och har börjat ett år tidigare så har han lärt sig mycket. Han läser och kan alla bokstäver, ord och meningar man ska kunna när man slutar ettan. I matten har han gjort nästan alla sidor som han ska göra denna terminen och på vissa bitar är han även inte på nästa år. Socialt har han dock en del kvar att lära och det är väl mest därför som vi vill att han börjar ettan igen när han kommer hem till Sverige till hösten. Dessutom har han kompisar i kvarteret som är lika gamla och ska börja på samma skola.

Helg i Bratislava

I fredags kväll lämnade Tomas barnen hos familjen Gustavsson. På vägen dit köpte han pizza och sedan stannade han kvar några timmar. Katarina skulle nämligen ut och äta och det hade inte varit så sjysst att lämna Jonas själv med nattning av 4 barn i åldern 2,5-6 år plus en sjuk hundvalp. Tomas och Jonas hade en videokväll och jag stannade hemma för att krya på mig inför helgen.
På lördag morgon åkte vi till tågstationen strax före kl 8 och när vi var där fick jag reda på vart vi skulle åka, nämligen BRATISLAVA, Slovakiens huvudstad
                                                                                              


Det tog ungefär 3 timmar att åka tåg och vi bodde på ett jättefint hotel. På eftermiddagen tog en snabbsväng i staden  som var mysig men svinkall, vi frös i flera timmar efteråt. Vi gjorde ett försök att värma oss med en kopp varm choklad på ett av stadens inneställen. De hade hur många sorters choklad som helst i både fast och flytande form men tyvärr så smakade den SKIT!
                                                                                                   På söndagen var vi lite kulturella och åkte spårvagn till slottet som ligger högt upp med utsikt över staden och Donau. Om man går upp i ett av tornen har man ustikt över hela staden och Karpaterna. Om det är klart kan man se ända till Wien men som ni kommer se på bilderna så kunde man inte se så långt denna dag. Vi tog ytterligare en sväng i de gamla delarna av staden med fina gränder och sedan tog vi tåget hem strax efter kl 16.Bratislava är nog en fin stad på sommaren för man har sparat mycket träd och grönska. Däremot är det väldigt stora variationer. När man delade Tjeckoslovakien bildades två nya länder, Tjeckien och Slovakien och Slovakien är lite fattigare än Tjeckien. Tjeckien har en hel del industrier men Slovakien har tydligen mest jordbruk. Inne i själva centrum på staden är det fint men så fort man kom lite utanför är det grått och trist och mycket grafitti.

              

Födelsedag

I morgon fyller jag år och Tomas har ordnat en överraskningsresa över helgen. Vet inte vart vi ska mer än att jag behöver pass. Håller på och packar för fullt, både till barnen som ska bo hos familjen Gustafsson och mig själv. Var bara tvungen att ta en paus efter som jag är SJUK. Snacka om dålig timing. Har haft feber och förkylning ett par dagar och blir lite matt så fort jag gör något men jag är mycket bättre idag så det ska nog gå bra.

I kväll var det meningen att vi tjejer skulle gått ut och ätit och det hade varit jättekul för vi har inte gjort något sådant på hela hösten men jag stannar hemma och vilar upp mig så jag orkar med helgen istället.

Vi åker tidigt i morgon bitti så barnen ska redan i kväll till Gustafssons. Eftersom FRU Gustafsson ska gå ut och äta ikväll kommer HERR Gustafsson och Tomas äta pizza och titta på film ikväll. (Ska väl även ta hand om barnen men det verkar vara prio. 2. Öl och film verkar vara prio 1. (Obs skämt!). De ska ta hand om fyra barn mellan 2 och 6 år, plus en magsjuk hundvalp
Nu känns det som om jag hämtat andan så jag måste väl fortsätta packa. Jag skriver nästa vecka om hur helgen varit och VAR vi varit.

GRATTIS KATE SOM FYLLER ÅR IDAG!

Hockey

Här i Pardubice är hockey en stor sport och man spelar i högsta serien. Vet inte vad den heter här men det är som elitserien hemma. Pardubice har några utav landslagsspelarna och det är ett himla ös på matcherna. Förra året tog de silver men i år har det inte gått lika bra. Jag tror de ligger på 11:e plats av 14. Deras arena byggdes om och blev försenad så de kunde inte spela några hemmamatcher första månaden så det tar man igen nu och det är 2-3 hemmamatcher varje vecka. Dessutom dog en av spelarna i början på säsongen i en bilolycka och det tog väl lite tid att hämta sig från det.
Vi har två säsongsbiljetter eftersom Tomas är hockeytokig och Albin tycker det är jättekul att gå men får bara gå om det inte är skola nästa dag och igår var det äntligen min tur att gå. Det var HC Möller (Pardubice) mot HC Slavia Prag. Jättkul match och domaren tillät ganska mycket så det blev ett fartfyllt spel men tyvärr förlorade vi med 1-3.

 I detta landet serverar man öl precis överallt, i kiosker, på Mc Donalds och naturligtvis även på hockeymatcherna och trots att det är runt 9000-10 000 personer varje match, 99% dricker öl och alla ska köa när det är paus så ser man inte något bråk. Man står snällt och väntar på sin tur och det är inga sura miner även om man missar lite utav matchen. Något som vi svenskar skulle behöva bli lite bättre på.

Föräldramöte på tjeckiska

I går (tisdag) var jag på föräldramöte på dagis. Det är ett privat internationellt dagis där även tjeckiska barn går vars föräldrar vill att barnen ska lära sig engelska. Tyvärr var inte mötet på engelska (vilket vi blev lovade när vi flyttade hit). Min tjeckiska är inte den bästa och hade det inte varit för Zuzi som översatte för oss så hade jag inte fattat någonting. Vi var fem föräldrar som inte kunde tjeckiska och det fanns inte en chans för alla att höra vad Zuzi sa eftersom man fortsatte prata samtidigt som hon översatte. Så vi var flera föräldrar som förstod ungefär halva mötet, några ingenting och stackars Zuzi missade ju också en stor del av mötet. Vi påpekade efteråt att man behöver nog ha separata möten för annars är det ingen idé. Men jag måste ju säga att också detta möte var en intressant upplevelse. Även om inte allt är kul här i livet så är det kul att prova nya saker och man är en erfarenhet rikare.

Första snön

I helgen kom den första snön till Pardubice. Det  snöade ordentligt och med sommardäck på den lilla Skodan vi lånar fick vi ställa in IKEA-resan som var planerad i går. (Vår bil är på verkstaden sedan en månad tillbaka efter krocken i augusti)


                                                                                      
                                                                                       "Husets baksida"

Albin har börjat skridskoskola i stadens konståkningsförening. Första gången låg han mer på isen än han stod upp men sedan slipade vi om skridskorna och nu går det riktig bra. Han tycker det är jättekul. Vi åkte hem och han tog en snabbdusch för att sedan åka fram på stan och äta kvällsmat med Paul, Zuzi och Wendy. Vi åkte till restaurangen "Birdie" som är en av de finare restaurangerna i stan. Man kanske kan jämföra med att äta en middag på Troja. (Lidköpingsborna fattar vad jag menar)
Vi åt: 1 lax med potatis, en stor bit nötkött med potatis, barnen åt fiskpinnar, 2 jordgubbsjuice, 2 mineralvatten, 4 öl och 2 glassar och betalade knappt 300 svenska kronor."Albin i mitten i svart hjälm"

Hundvakt

I torsdags kväll fick vi besök av Hudson, en 4 månader gammal Golden Retriver och förmodligen en av världens sötaste hundar.
Hudson är en hund som tycker om att äta ALLT. Jag vet inte om alla hundvalpar är likadana för jag har inte så mycket erfanenhet av hundar eller om det beror på att han var dålig i magen och bara fick ris i 2 dagar. När man är ute på promenad så hittar han hela tiden någonting att äta på, allt från bark till andra hundars bajs!!! (inga pussar och gos när han kommer hem från promenaden direkt).
Första natten hade han lite svårt att sova och även vi andra. Barnen var så upprymda så det var svårt att sova och Hudson tyckte inte det var kul att sova på nedervåningen när vi andra sov där uppe så han kom upp och lade sig på golvet i vårt sovrum efter en timma. Han försökte komma upp i sängen några gånger men blev bryskt nerputtad med orden "Gå och lägg dig"
Dagen efter var Hudson trött men med två barn som älskar hundar så fick den stackarn inte mycket ro. "Kom Hudson, sitt Hudson, lek med mig Hudson, ligg i MITT knä nu Hudson och så vidare under hela dagen. Till slut fick vi stänga in Hudson i ett rum och barnen i ett annat så han kunde sova en stund.

Andra natten gick bättre. Vi lade in Hudsons kudde i vårt sovrum redan från början och han kom inte fram till mig förrän klockan var ungefär 02,00. Nu försökte han inte komma upp i sängen utan slickade mig bara i ansiktet och viftade på svansen. Tyvärr fick han även denna gång ett bryskt "Gå och lägg dig" för vid 5,30 gjorde han samma sak med Tomas som förstod att han ville ut. Doften var inte så angenäm utanför sovrummet för i trappan låg en rejäl laddning bajs, så även i hallen där nere och i ett annat rum på nedervåningen en stor pöl med kiss.
Stackarn... här har han försökt tala om att han inte kan hålla sig och ingen bryr sig.

Lördagen gick i en rasande fart och Hudson tappade en tand. På kvällen kom de och hämtade Hudson så nu känns det faktiskt lite tomt i huset.


     


Tennis

Jag har börjat med tennislektioner. Jag har en privatlärare, Jan, som tar 200 korunas per timma. Dela med 3 så får man det svenska priset. Sedan får man hyra bana också och det kostar mellan 120-360 korunas beroende på tidpunkt och säsong. Överkomligt tycker jag!
Idag har jag haft min 9:e lektion och det börjar gå bättre och bättre men servarna är ett aber. Idag fick jag in 11 av 54 servar. Har en hel del att jobba med där.
Stället där vi tränar heter H-centrum och är ett ganska nybyggt gym med bra utrustning och utbud. När jag pratade med en tjeckiska så sa hon: "That´s where the rich and famous go!"
Jag kan förstå vad hon menar för på parkeringen står den ena SUV:en efter den andra och det är bara Volvo, Audi och Mercedes. Skulle det råka finnas en liten Skoda där så är det sportmodell.
När jag går och tränar klockan 9 på morgonen så har jag ingen lust att först fixa håret, sminka mig och stå och försöka göra mig vacker en timma för att sedan träna och få göra om alltihop igen. Nej, latmasken Sara går direkt ur sängen, på med träningskläder, äter frukost, skjutsar Linnea till dagis, Albin till skolan och sedan till träning. (Ni vet ju hur man brukar se ut i håret när man är nyvaken). Jag har dock aldrig sett någon annan där som verkar tycka som jag. ALLA är uppiffade till tänderna, välsminkade och luktar parfym 30 meter bort! De måste tycka att jag är världens slashas. Ja ja, kul har jag i alla fall och även på Pilates har vi kul. Vi är några som går på pilates på måndagkvällar. Det blir ett och annat skrattanfall när vi inte klarar av att sitta på rumpan med raka ben upp i luften och hålla om vristerna. (man sitter alltså som ett V). Det är alltid någon av oss som ramlar ihop i en liten hög på golvet. Fast träning ska ju vara roligt har jag hört...
Det kanske är någon som känner för en tennismatch mot mig när vi flyttat hem..?
Hoppsan, nu har jag en fasan i trädgården som försöker socialicera sig med hönorna på andra sidan staketet.

Lejon i trädgården

Här i Tjeckien har man inte några regler för djurhållning som man har i Sverige. Jag har fram tills igår tyckt att det är ganska "exotiskt" att ha hästar i trädgårdarna här i Svitkov. När åker med bilen eller promenerar i området så möter man flera gånger i veckan en tjej på en häst som är på väg till ängen. (Ängen ligger på andra sidan av Svitkov) Man kan väl säga att Svitkov är ungefär som Råda där vi bor i Lidköping.
Igår däremot så ställdes allt detta på ända när vår australiensiska vän Paul med sin tjeckiska fru Suzie bjöd in oss att åka hem till en man som är lite av ett orginal. Han har nämligen lejon i sin trädgård! Han har lite annat smått och gott också som grävling, lama, uggla, strutsar, piggsvin, hönor, getter, katter, hundar, åsnor, en kamel.


                               
"Johan"                              "Bena med ungar"        "Albin på Sahib som      "Livrädd Linnea"
                                                                                        pussar Tom"
 
" Hjort och vildsvinsjakt"
                        
Efter vi tittat på djuren i hans trädgård gick vi på promenad för att leta hjortar på ett naturskyddsområde. Här fanns även vildsvin talade han om för  oss och vi tänkte inte så mycket på det förrän vi kom till ett stort snår där det prasslade. Då går han fram dit och sliter upp en laddad revolver... Då blev fröken Frick lite nervös. Han skulle jaga ut djuret och ifall det var ett vildsvin ville han försvara oss. Det var ju i och för sig snällt tänkt med tanke på att vi befann oss ca 4 meter ifrån djuret men som tur var så var det en hjort!
När vi kom tillbaka till hans hus så var vi dyblöta och kalla och han bjöd in oss på kaffe... Kaffet var till för oss som körde de andra fick Metaxa (40 procentig sprit). I Tjeckien blandar man inte ut sin sprit utan man snapsar och vi hade lite bråttom för nu var klockan 16,00 och vi skulle få gäster kl. 17,00. Vi stank som jag vet inte vad, (duscha innan gästerna kom var tvunget) och vi hade 30 minuters bilresa hem så det började bli lite bråttom. Då får vi dricka snabbt då sa han och grabbarna fick i sig 8 snapsar Metaxa på 30 minuter.
När vi skulle åka gick barnen och tog på sig kläderna och när jag kommer ut i hallen vänder sig Linnea om och säger: "Titta vilken fin pistol"
Där står min fyraåriga dotter med en laddad revolver i handen. Samma sort som dödade Olof Palme fick jag reda på av Tomas.

Väl hemma så kom Roman och Adja. Våra tjeckiska vänner som var hemma och hälsade på oss i somras. Vi åt tacos och satt och pratade. De hade med sig sin hund Teddy som är mindre än en katt och barnen jagade denna stackars hund i flera timmar. De glömde både av Bolibompa och lördagsgodis! Det var faktiskt första gången som Roman och Adja åt tacos! Saker som är vanliga för oss hemma i Sverige är inte alls vanliga här men det får jag skriva om en annan gång!

Arbete

Igår, torsdag, var jag på skolan och arbetade medan "den vanliga" läraren Katarina Nyberg, från Lidköping skötte lite ekonomi och planering. Vi har  tre elever. Albin klass 1, (han är ju 6 år och har börjat ett år tidigare) Ebba som går i 4:an och Alex går i 6:an. Sedan är det tre äldre elever i ett annat klassrum. Elin, Hanna och Mattias. De går på högstadiet och läser på distans.
Efter jobbet åkte jag och Albin och hämtade Linnea på dagis, Tomas kom hem strax därefter så vi åkte till vår bykrog Fajn och åt kvällsmat. Jag skjutsade hem familjen och fortsatte hem till Katarina för att planera resten av hösten med aktiviteter och vilka dagar jag ska gå in och vikariera och var hemma vid 20,30.          
Skolan                                    Klassrummet

Halloween

I lördags hade vi halloweenfest hemma hos familjen Andersson/Wistad. Jag har aldrig varit på halloweenfest tidigare men familjen Andersson/Wistad var riktiga proffs. Spökläten utanför huset, spindelnät och spindlar i hela huset och massor av pumpaprylar. När vi träffas allihop blir vi ett ganska stort gäng. Denna gång ca 15 vuxna, ca 12 barn och ungdomar (tror inte jag glömt någon), 4 hundar, 4 möss (med stamtavla) en hamster och en katt.
Tack familjen Andersson/Wistad för en himla trevlig fest!

                                   

RSS 2.0