Hawaii-fest

Lördagen den 19 april (har inte skrivit på ett tag...) var jag på Hawaii-fest som en skottsk och en turkisk/amerikansk tjej hade fixat. Vi betalade en liten summa så hade de bokat en bar med lite plockmat och en kille som spelade musik. Förfest hade vi hos föfesternas kung och drottning Jacko och Mimmi. Hade dock ingen vidare tur med vädret. 10 grader och regn var inget man kände för att gå klädd i shorts och linne i men vad gör man inte för att ha lite roligt på kvällskvisten. Efterfest blev det hos familjen Gustafsson. Trots det dåliga vädret fick vi en himla trevlig kväll. Har inga bildbevis men det finns på Mimmis och Kattis blogg. Deras länkar finns till höger...


Snäll städerska

Igår jobbade vår lärare Katarina Nyberg hemma så jag hoppade in i stället. När vi var på väg hem kom städerskan fram och gav Albin en leksakspistol och sedan tog hon fram ett fotoalbum och visade kort på sina barn och lite andra släktingar. Hon fick fram att hennes ene son jobbade på Caslav (Basen där Tomas jobbar) Hon berättade hur gammla hon och hennes barn är och lite annat. (Det var åtminstone det som jag förstod) Hon pratar bara tjeckiska och min tjeckiska är allt annat än bra. Andra dagar när jag jobbat har hon kommit fram och gett Albin kex och annat. Det är kul att de försöker prata även om man inte förstår så mycket för det är inte många som vågar försöka. Särskilt de som inte kan så mycket engelska.
image109

Favoritfärg

Linnea har en favoritfärg, ROSA, om det nu var någon som inte räknat ut detta på egen hand redan. Alla kläder ska vara rosa, alla skor, alla leksaker och gärna godis också. Finns det inte rosa godis så funkar det med prinsessor i alla dess former.
I går var vi i affären och handlade mat när Linnea plötsligt fick syn på inlines, vilket hon önskat sig. Hon har nämligen lånat brorsans när han inte varit hemma. Gissa vilken färg det var på dessa inlines... just det ROSA! I paketet fanns tillhörande handleds, armbågs och handledsskydd och en hjälm. Allt i just nämnda färg och med blommor på. Först provade hon utrustningen inomhus då det var dåligt väder men idag har vi 16 grader och sol så nu gick det inte att vänta längre. Vi hann inte ens borsta tänderna i morse förrän hon ville ut och prova de nya inlinesen. Nu är hon ute för andra gången idag och tar en provtur tillsammans med storebror.


         

Bal i Kolin

Ja, då har fröken Frick varit på bal för första gången i sitt liv! Jag hade blivit informerad om att det kanske inte var en bal i den bemärkelsen vi är vana vid i Sverige men tyckte det skulle bli kul ändå.
 Barnen sov över hos Paul och Zuzi och deras dotter Wendy 6 år. Det var första gången de var där utan oss och de tyckte det skulle bli så spännande. Dels att sova hos någon de inte känner så väl och dels att de bara pratar engelska. Barnen hade superkul och vill gärna göra det igen.
Vi vuxna hade förfest hon Jacko och Mimmi. Vi var bara fyra par och en som körde bussen dit och hem. Vi drack tjeckiskt bubbel och åt jordgubbar, mmm... Dagen till ära var det 21 grader varmt och solsken. 
I bussen blev det mera bubbel och ett par kissepauser på vägen. Väl framme fick vi mat och vin (tog en klunk och sedan var det vatten resten av kvällen) satt och pratade med ambasadörskan och svenska försvarsattachén. Sedan var det dags för dans och de hade uppträde. Någon känd tjeckisk sångare som körde sånger som ALLA kunde. Kan tänka mig att det var lite som en poppig Lasse Berghagen eller Magnus Uggla, man måste nog vara inhemsk för att förstå...

Klockan 01.00 gick bussen hemåt med chauffören Anders Lundgren i spetsen. Förra året sov alla i bilen men i år hade vi ABBA i stereon, nedvevade rutor. (och jag behöver väl knappast berätta att vi sjöng för vem kan låta bli att sjunga till ABBA?!)

PS. Tomas faster Birgitta har skrivit ett inlägg om att hon vill ha bilder på Tomas i frack. Tyvärr måste jag göra dig besviken. Mässdräkt har han ingen, uniformen passade för ca 7 kilo sedan och frack var alldeles för fint för denna bal så vi fick köra på kostym...


         

Vitsippeskogen

Igår hade vi 19 grader varmt och solsken och Linnea hade fortfarande lite lätt feber men var pigg. Jag mådde sådär och blev trött och svettig av ingen ansträngning alls. Var i valet och kvalet om man skulle ta en picknick i vitsippeskogen eller inte. Sagt och gjort, när Albin slutat skolan plockade vi fram picknickkorgen och cyklarna och drog iväg. Vi blev trötta men var lyckliga och barnen ville aldrig gå hem. När vi kommmit in på vår gård säger Linnea lyckligt:
"Mamma, det här var en perfekt dag för en picknick"!
Då vet man att man tagit rätt beslut...

              


Barnen har börjat få upp ett intresse av att fotografera och det fick de göra även denna dagen. Bilden på mig och Albin har Linnea tagit och bilden på vitsipporna har Albin tagit. Han lyckades till och med få med en liten geting!

På sista bilden sitter Linnea i ett hav av murgröna. Den växer vilt här i skogarna och klättrar upp i träden och breder ut sig på marken. Det blir lite trollskogsstämning.


Tomas Ledig

I måndag hade Tomas tagit ledigt från jobbet, vi skulle ha en shopping-dag! Albin for till skolan på morgonen och då passade vi andra på att åka till stan och köpa skor. Hade dagen till ära en fantasktisk huvudvärk och kände inte alls för det men det fick bli två alvedon och sedan iväg.
Resultat:
Tomas köpte tre par och Linnea fick 2 par, undertecknad 0 par!  Snabb lunch på torget och hem för att möta Albin som kom med skolbussen kvart över ett. In med familjen i bilen och iväg till Hradec Kralove och köpcentrat Futurum. Linnea klagade lite över huvudvärk och hon började kännas lite varm men vi bestämde oss för att åka ändå. Det tar bara 20 minuter att åka dit.
Albin köpte sandaler, 3/4-byxor i militärtyg och 4 t-shirtar. Tomas fick en jacka och en T-shirt. Sedan var det dags för en glass innan vi gick till nästa affär men då slog Linnea bakut. Jag vill inte ha glass, jag fryser! Då kan du få en bakelse istället. NEJ! Jag vill bara ha jordgubbsjuice, grät hon. Nu var det dags att känna på pannan för om man som barn tackar nej till både glass och bakelse mår man inte bra. Hon var glödhet så vi fikade och åkte hem.
Min huvudvärk hade börjat komma tillbaka så vi lade oss på soffan och tittade på TV. Alla utom Albin stensomnade. Vaknade med ett ryck 17,15. Vilken tur, jag skulle hämta Katarina 17,35, vi skulle på styrelsemöte. På kvällen hade Linnea nästan 40 graders feber och jag började bli rejält förkyld.
Ja,ja, familjen fick shoppat och jag är ju ledig mycket så jag ska väl hinna med lite vårshopping jag också.

Tisdagen tillbringades på soffan för mig och Linnea. Båda med feber och idag har jag en härlig värk i höger öra men Linnea är bättre. Måtte vi vara friska till på fredag för då är det bal i Kolin och den vill jag inte missa!

Helgen

I helgen som gick var vi barnvakt åt Jakob och Lukas och deras hund Hudson. Föräldrarna skulle utforska Prag och det är oftast inte så intressant för en 3 och 5-åring. De kom på lödag morgon och stannade till söndag eftermiddag. Lördagen tillbringades en hel del ute i det fina vädret men dagen efter var verkligen dagen efter för de små liven. Sen lördagkväll och tidig söndagsmorgon tog ut sin rätt men de höll ihop fram till Jonas och Katarina kom. Stackars Hudson hade en fantastiskt tråkig helg. Han hade stukat benet ett par dagar innan han kom och hade ordinerats vila. Ingen lek, inga hopp och inga  långa promenader. Tuff match för en hundvalp som är van vid fullt ös och att jaga  vår grannes schäfer, han fick gå kopplad i trädgården.

En av mina sämre sidor är att jag har dåligt tålamod med barnen i köket. Förmodligen för att när man börjar laga mat är man oftast hungrig och då har jag ett himla humör men på lördagen ville barnen hjälpa till. De fick skala och riva morot. 4 BARN I KÖKET + HUND OCH MAN... det gick jättebra, barnen skötte sig utmärkt och inte ett enda utbrott från undertecknad.

     

Romeo och Julia

I söndags eftermiddag när vi var på väg fram på stan ringde Tomas mobil. Det var hans chef Robban som med sin fru Alena skulle åka på balett i Prag på kvällen men han hade fått feber. De undrade om vi var intresserade men det slutade med att jag och Alena åkte iväg.

Vi tog tåget och en sallad på en restaurang på vägen. Jag har aldrig varit på balett och det är en av de saker jag hade på min "att göra i Tjeckien innan vi flyttar hem-lista". Det var en uppsättning på Nationalteatern som var 50-talsinspirerad med lite maffioso-stuk. Den var jättebra, teatern var vacker och Alena ett mycket trevligt sällskap.

   Tyvärr blev bilden lite mörk (särskilt med tanke på att det var ljust där inne)

Jake och Vendula

På fredag eftermiddag kom våra tjeckiska vänner Jake och Vendula och sov över. Jake skulle hjälpa till att flytta Gustafssons möbler på lördagen och de bor 2 timmars bilresa bort och stannade därför över. På kvällen åt vi tacos och drack lite vin.
På lördagen tog jag och Vendula en långpromenad med barnen som var fantastiskt trötta när vi kom hem. Just när Jacke och Vendula skulle säga hej då började Linnea klaga över magont och 2 minuter senare spydde hon ner det mesta inom en radie av 5 meter så det blev ett hastigt farväl, de hade ingen större lust att dra ut på det hela...

På eftermiddagen hade Tomas säsongens sista hockeymatch, de förlorade med 6-9. Tomas gjorde 3 av deras mål så han var rätt nöjd ändå... och med tanke på att 80% av motståndarlaget hade spelat i högsta ligan i Tjeckien så kanske de ska vara nöjda över att förlusten inte blev större.

"Förflytt"

Familjen Gustafsson skulle flytta från Spojil till Nemocice och i torsdags hade jag inget för mig när barnen var på dagis så jag erbjöd mig att hjälpa till. Stora flyttlasset skulle gå på lördagen men de hade fått nycklarna tidigare och körde en bil med lådor då och då.
Albin har hade varit sjuk hela veckan och detta var första feberfria dagen så han fick följa med. 3  vändor körde vi och när vi hämtat barnen på dagis tog vi en första måltid i huset.


image91

Vi lyckades hitta en sked och en gaffel tillhörande ett stormkök i en av lådorna. Barnens mat gick att äta med händerna som tur var.

RSS 2.0