Årets första SKÖNA utefrukost

Jag tycker det är mysigt att äta frukost ute till Tomas stora förtret. Han tycker bara det är jobbigt. Vi har provat en gång tidigare i år men det var för tidigt för alla satt och frös, inget njutbart alls. I helgen provade vi igen trots stora protester från Tomas. Ingen frös och det var jättemysigt. Eller hur Tomas!?                                       

Flower Power

I lördags kväll var vi på 80-årsfest (40+40) hos Lotta och Johan. Temat för kvällen var flower-power och det var lyckat. Om det hade delats ut pris hade det varit lätt att kora vinnarna eller vad säger ni:


      


Vi hade en kul kväll med mycket god mat. Vi åt till och med smörgåstårta! Det är riktig lyx här ska ni veta!


Pat a Mat

Dana (Mimmis hyresvärd som jobbar på skolan där Albin går) bjöd in oss till utflykt idag. Vi skulle åka till Vysoké Mýto, en stad 3,5 mil från Pardubice. De har ett tjeckiskt sagomuseum där. Först fick vi se på film, Pat och Mat. http://www.patandmat.net  som är två tecknade gubbar som man även visar på svensk TV. Kommer tyvärr inte ihåg de svenska namnen men det är i samma stil som Wallace och Gromit och Fåret Shawn för er som tittat på bolibompa de senaste åren. Pat och Mat är förövrigt från Tjeckien och de hade lite information om hur man gör film m.m. En trevlig utflykt.

(Batterierna till kameran var slut så jag har tyvärr inga bilder. Prova gärna Kattis eller Mimmis blogg så kanske det är bättre lycka där)

Albin i Prag

I går, onsdag, var Albin med sina klasskompisar i Prag. De gick på vaxmuseum, tittade på några sevärdheter och gick på marknad. Huvudorsaken till att de var där var att besök den internationella skolan i Prag. De har några svenska elever och de har svensk-undervisning 15.30-17 på onsdagar. Några av de rikaste familjerna i Tjeckien har sina barn där och säkerheten är rigorös. De är mycket restriktiva med sina besökare och har vakter som ständigt vakar utanför murarna. Några elever har även egna vakter som följer dem vart de än går. Albin var i alla fall helnöjd med att träffa svenska barn i sin egen ålder och att för första gången åka iväg med egen plånbok och kunna beställa en Cola när han vill utan en mamma som tjatar.
I morgon kväll ska han göra sin andra utflykt utan föräldrar. Hans klasskompisar, 11,13 14,15 och 16 år gamla har bjudit med Albin ut på pizzakväll på stan. Vi skjutsar honom dit och hem men han känner sig väldigt stor och stolt att få åka iväg själv med kompisar. Han säger själv:

"Jag är ju faktiskt bara sex år"!

Hittar tandfén rätt?

I kväll har vi haft besök av Paul och Zuzi. (han är australiensare och hon tjeckiska, vi har berättat om dem förut) De har haft besök några veckor av Rod och Michelle från Australien.Vi har träffat dem vid två tillfällen förut och de är supermysiga. Vi hade lovat dem att vi skulle bjuda på grillat innan de for tillbaka till Australien men det har ösregnat hela dagen så det fick bli tacos istället. Just när vi sitter och äter ropar Albin:

"Did you see my teeth"!?!!!

Vi behöver inte se dina tänder när vi äter säger jag lite spydigt men han fick panik i rösten och fortsatte att skrika samma sak. Det visade sig att han tappat sin tand men den var borta. Har förmodligen följt med tacosen ner i magen. Det är här som kvällens diskussion börjar...
Om man ställer ett glas med vatten på fönsterbänken, kommer tandfén dit även om det inte ligger någon tand däri? Vet tandfén ändå om att en tand är på rymmen eller kastar tandfén ner en peng i toaletten ett par dagar senare... I vilket fall som helst skrattade Albin så tårarna rann vid tanken på att hitta pengar i toaletten.

Tillökning i supportgruppen

I natt har Mimmis häst fått ett litet föl så hennes son Oskar är hos oss idag. Mimmi själv har vakat i stallet i flera dygn och är nu hemma och sover. Albin fick en glad överraskning när han såg att Oskar stod i rummet när han vaknade och Linnea har en kille som lockar henne att röra på sig lite (trots sin stukade fot) men hon har även fått en liten "passopp" på 3,5 år.
"Oskar, kan du hämta några klädnypor till mig!"
"Oskar, kan du lägga tillbaka klädnyporna igen!"
Vi får väl se hur länge Oskar orkar...


Stukad fot

Igår hade vi 26 grader och jag hade fått lite solexem så jag bestämde mig för att hålla mig i skuggan hela dagen. På eftermiddagen när Albin kommit från skolan tog vi fram olja och sandpapper och började göra i ordning utemöblerna i skuggan på baksidan.  Vi tog en paus och hämtade Linnea på dagis och fortsatte att jobba. När det var dags att plocka undan  hörde jag ett illvrål från Linnea som höll sig om foten. Hon hade hoppat från gungan och trampat snett. Hon fick lägga sig på soffan med foten i högläge. Foten svullnade upp och hon tjöt i högan sky efter sin pappa. Hon skrek hysteriskt i  fyrtio minuter och sedan somnade hon på soffan.
Foten var ordentligt svullen och hon hade mest ont på fotryggen och vi undrade därför om hon kunde fått en spricka i foten. Efter hon vaknat kunde hon inte äta för hon hade så ont i foten och hon skrek en timma till. Så började vi kolla upp vart vi skulle åka för att röntga foten men ytterligare en timma senare hade hon lugnat sig och man fick till och med titta på foten. Det som är svårt med Linnea när något sådant händer är att hon kan gråta hysteriskt i en timma om hon skrapat armbågen så man kan se en liten strimma blod. Hon har i alla fall sovit gott i natt och hon kommer få tillbringa en hel del tid i soffan idag.


Hradec Kralove

I går, söndag, var vi bjudna till Roman och Adja på lunch. Vi skulle få slovakisk husmanskost eftersom Adja är från Slovakien. Först fick vi redd grönsakssoppa. Säga vad men vill om tjeckerna men god soppa kan de göra. Sedan blev vi bjudna på kött som var blandat med ris och kokt i kål. Det påminde lite om våra kåldolmar men 1000 gånger godare. Mätt så man höll på att storkna blev man visad in i vardagsrummet. Man får inte ens ställa undan sin tallrik. Jag försökte hjälpa Adja med disken men blev vänligt men bestämt utkörd. I en tjeckisk familj (åtminstone det vi sett) är det kvinnan som sköter köksarbetet.  Jag var gäst och fick inte hälpa till. Efter en liten stund blev det kaffe och chokladkaka med grädde och banan. 


                                                          


Sedan tog vi en promenad för att få se staden och det var mycket bättre än jag väntat mig. Jag har bara hållit mig i utkanten av Hradec där shoppingcentrumen finns och det var en helt annan stad vi fick se igår. Vi var inne i en stor katedral där man hade två enorma gamla orglar som man spelat på i 24 timmar när påven varit där på besök för ett antal år sedan. Brevid denna stod klocktornet där väggarna längst ner var 4 meter breda. Vi gick upp för att titta på utsikten och Albin räknade till 191 steg och jag till 230 så det var väl någonstans där emellan. Klockan ringer man bara i ett par gånger om året och det krävs 8 man för att lyckas med det för den väger nästan 10 ton.                                                      

                                                           


Sedan gick vi vidare till en park med ett tivoli och barnen var i himmelriket. Hopptorn, radiostyrda bilar och karuseller, bättre än så blir det inte. Vi var ute och promenerade i två och en halv timma och barnen klagade inte en enda gång!

                                                   

Mothersday

I onsdags förra veckan firade man morsdag på dagis. På eftermiddagen var vi mammor inbjudna till dagis och vi fick lite uppträde i form av sånger och enkel teater. Vi fick var sin blomma och barnen hade gjort smörgåsar till oss. Linnea vägrade till en början att vara med på uppträdet men veknade när favoritfröken Czaline dök upp.                                                                                   

Besök

Tomas pappa Lasse och hans tjej Ulla har varit på besök i ca 10 dagar. De kom på valborgsmässoaftons natt efter några timmars bilköer i Prag. Vi har haft det lugnt och skönt och ändå hunnit med en del. Tyvärr kom det fina vädret lagom till de skulle åka hem. De har spelat golf, varit två dagar i Prag, bowlat, shoppat och varit i  benkyrkan i Kutna Hora. Vi har varit ute på torget och tagit en öl som traditionen bjuder och den berömda fikan på Cafe Bajer hann vi också med. Dock tog som vanligt söndags-squashen musten ur farfar...

                                   


Efter vi varit i den fantastiska benkyrkan i Kutna Hora där det ligger ben efter ca 30 000 människor som fick sätta livet till i Digerdöden gick vi upp i kapellet ovanför för första gången. Det var inget märkvärdigt egentligen utan det mest uppseendeväckande var nog den inte alldeles tidstypiska belysningen...


                                                      

I Kutna Hora tog vi en lunch på en mysig innergård.

                     


"Lillbron"

Idag när jag varit och spelat tennis och var på väg hem (den vägen som vi kallar bakvägen) kom jag på att kameran låg i väskan och jag var tvungen att stanna och gå upp på bron och ta några bilder. Jag vet att jag gjort det tidigare men det var så vackra vårfärger att det inte gick att låta bli.


              

               

                                  


Guidad tur genom Pardubice

Måndagen den 28 april fick vi en guidad tur genom Pardubice. Jan som gett oss tjeckiskalektioner är numera guide och vi hade en trevlig promenad genom staden. Vi fick reda på en hel del historea och hur mycket vi svenskar förstört i staden... Vi hade en bra guide och en fin avslutning med pizza på torget.

Hade tyvärr glömt kameran men ska ta en tur genom staden och ta bilder och berätta lite mer. Katarina har tagit bilder så om ni inte kan stilla er kan ni gå in på hennes blogg. Den finns som länk till höger, Kattis blogg.

Summering

Ja... jag vet... det var länge sedan jag bloggade. Har egentligen inget att skylla på. Hawaii-festen har jag skrivit om som var den 19 april så jag fortsätter efter det...

Måndagen efter (20:e) började jag träna igen efter ett uppehåll på över en månad. Vi har varit sjuka i omgångar men nu var det dags.
 På kvällen gick vi till något kommunhus eller liknande för att lämna in pappren inför bröllopet. Vi har skickat efter papper från Sverige. Tack familjen Andersson som hjälpt till med det! Jan Dlask som är vår tjeckiskalärare har hjälpt till att översätta dem och nu har de blivit godkända av kommunen. Fick ytterligare några papper att skriva under och ska lämna in dem närmsta veckorna. Efter vi varit på kommunhuset åt vi kvällsmat på torgets pizzeria.

På tisdagen hade jag beställt tid för att prova bröllopsfrisyr. Det var det värsta i frisörväg jag varit med om. Jag sressade som en dåre för att komma i tid och frisören var en kvart försenad men sa inte ett ljud om det... 30 minuter senare var jag ute och på den halvtimmen hade hon berättat vilken frysyr HON tyckte jag skulle ha, hunnit toppa håret, leta i tidningar för att visa frisyren, beställa ny tid! Jag har aldrig varit håröm men satan vad hon var hårdhänt!
Vid lunchtid samma dag skulle vi (skolan) åka och simma. Åkte till skolan för att hämta några av barnen, iväg till simhallen och den var stängt på grund av renovering. Det fick bli en promenad och en kaffe i parken istället. Inte vad vi tänkt oss men väldigt mysigt.

På söndagen den 27:e hade Albin bjudit in sina klasskamrater på WII-eftermiddag. (Tv-spel med bowling, boxning, golf m.m. Man håller kontrollen som om den vore bowlingklotet/ boxhandskarna/golfklubban och gör rörelserna som vanligt. Man kan bli riktigt svettig). Albin hade beställt chips, godis, dricka och serpentiner. Jag tror att de hade kul medan vi föräldrar satt i solen och drack kaffe.

RSS 2.0