Wien

                                                                                                
                                                                                                 Utsikt över Wien

I tisdags morse åkte jag och Albin på skolresa till Wien. Det var Katarina som är lärare, jag och 6 barn mellan 6-15 år. Tomas skulle jobba lite kortare dagar medan vi var borta för att kunna hämta och lämna Linnea på dagis, men hon fick feber på måndagkvällen och de stannade hemma under veckan.

Det tar ca 3 timmar att åka direkt-tåg från Pardubice till Wien. När vi kom fram tog vi spårvagnen till ett ställe nära skolan vi skulle besöka och åt lunch med de ungerska eleverna. (Ungern har köpt JAS så det finns svenska familjer där också). De hade inte med sig sina lågstadiebarn men det var ändå 9 ungerska barn med.

I Wien finns en svensk skola som det här skolåret har 61 barn från förskola till gymnasium och det var denna vi skulle besöka. Alla barn fick en svensk familj att bo hos utom jag, Albin och Katarina och Hanna som bodde på skolan. Det var ett stort fint hus som tidigare varit bostad så det var lite mysigare än en "vanlig" skolbyggnad. På kvällen gick vi ut och tog ett glas vin på ett vinhus. De har ca 80 vinhus i det området vi bodde och för att få ha ett sådant måste man ha ett eget vin med tillhörande vingård. Sluttningarna med vinrankor låg alldeles i närheten.

På onsdagen delade vi upp oss. De äldre barnen gick runt och blev guidade i staden och de små gick på julmarknad och efter det var det julpyssel i rådhuset. Lunch på Mc Donalds och sedan en rundvandring på en timma. Den ungerska rektorn hade bott 3 år i Wien och var en utmärkt guide. Vi såg nästan exakt samma saker som vi såg när vi var med familjen Olsson i Wien förra året. Det gjorde absolut ingenting för det man glömt fick man repeterat för sig igen och dessutom kunde rektorn som guidade mycket bakgrundshistoria till byggnaderna.


                                                  
           Rosa sockervadd                      Slottet                                Nikolaus och Djävulen
          på julmarknaden


På kvällen gick vi till ett annat vinhus och åt kvällsmat tillsammans med den ungerske rektorn Bosse.

Torsdag förmiddag var en del distanselever på skolan för att läsa och några hade fri tid att tillbringa med vad man ville. De yngre barnen fick besök av Nikolaus och jävulen. Dessa kommer den 6:e och piskar barnen som varit olydiga och de andra får godis. Denna tradition har man även i Tjeckien som även har en ängel. (I början av svenskarnas vistelse här blev faktiskt barnen hotade med att jävulen skulle komma och ta dem om de inte somnade ordentligt när de skulle vila på dagis. Det var obligatoriskt för alla barn att sova oavsett ålder. Tänk vad olika det kan vara, har svårt att tänka mig att det skulle inträffa i Sverige!)

Klockan 12 var det dags att åka till tåget för att klockan 16,30 vara tillbaka i Pardubice. Hem och packa upp väskorna, äta kvällsmat och lägga barnen för dagen efter skulle Albin till skolan som vanligt och när han kom hem skulle vi direkt åka till Pec (Tjeckiska fjällen) för att åka skidor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0